Thursday, November 17, 2011

RM 100 untuk pelajar sekolah

Duit RM 100 yang dijanjikan pada Belanjawan baru baru ini sedang diagihkan. Berita menyiarkan temuramah2 pelajar, guru dan ibu bapa. Rata rata mengucapkan terima kasih dan syukur kepada kerajaan dan juga kepada DS Najib. Satu pun tidak menyatakan rasa terima kasih kepada rakyat Malaysia khususnya pembayar pembayar cukai dan syukur kepada Tuhan yang memberi rezeki. Salah seorang yang di temuramah yang menyatak terima kasih tak terperi kepada DS Najib adalah seorang Pengetua Sekolah.

Peliknya di negara kita, rakyat melihat wang kerajaan itu sebagai wang dari kerajaan semata mata. Tidakkah mereka sedar wang yang dibelanjakan itu adalah wang rakyat yang membayar cukai. Kita semua adalah pembayar pembayar cukai. Beli makanan pun bayar cukai, cakap telefon pun bayar cukai, beli barang pun bayar cukai. Wang wang cukai inilah yang dibelanjakan oleh kerajaan yang memerintah. Berterima kasih kepada kerajaan bukanlah satu kesalahan, cuma jangan lupa untuk berterima kasih juga kepada seluruh rakyat Malaysia dan menyatakan syukur kepada Dia yang memberi rezeki.

Kita telah setengah abad merdeka, tapi pemikiran masih sama. Pihak kerajaan sendiri seolah olah sengaja menyembunyikan fakta ini. Bila mereka berbuat sesuatu. mereka akan menyatakan yang kerajaan membelanjakan sekian sekian RM. Jarang sekali kita mendengar mereka menyatakan "Kerajaan membelanjakan wang rakyat untuk sekian sekian RM".

Akhir kata, aku mengucapkan terima kasih kepada rakyat Malaysia, walaupun RM 100 dari segi angkanya tidak sebesar mana, namun ia adalah titik peluh kita bersama.1 comment:

Anonymous said...

betul3!!!say thanx to allah ;)