Sunday, November 20, 2011

Final : Malaysia VS Indonesia (Sukan SEA)

Nampaknya sekali lagi Malaysia akan bertemu Indonesia dalam pertandingan akhir, kali ini bagi merebut gelaran emas dalam Sukan SEA. Seperti biasa apabila melibatkan pertemuan antara Malaysia dan Indonesia ia sudah tentu menjadi satu yang panas, walaupun perlawanan baru di peringkat kumpulan. Dari satu aspek ia adalah satu kejayaan buat Malaysia dan Indonesia kerana ia dapat memperkenalkan 2 negara ini. Ia juga menunjukkan 2 negara ini adalah yang terbaik di rantau ini. Dari satu aspek lain ia nampaknya menjadi satu yang negatif kerana ada segelintir yang menganggap ia seolah olah satu peperangan, wujud perasaan benci yang boleh mengundang kepada kepada situasi tegang.

Kalau dilihat dalam konteks yang lebih besar,  sebenarnya apa sahaja isu yang melibatkan Malaysia-Indonesia selalunya akan menjadi tumpuan. Walaupun isu sekecil seperti tarian kebudayaan, akan berubah menjadi isu yang besar. Jika kita lihat sentimen ini berlaku disebabkan manipulasi media terutama media di Indonesia tidak kurangnya di Malaysia yang sering membangkitkan isu isu kecil seperti ini dan diolah sedemikan rupa seperti sengaja mewujud perasaan tegang antara rakyat Indonesia dan Malaysia.

Bak kata pepatah "Air dicincang tak akan putus", itulah yang boleh diperkatakan apabila cubaan cubaan bagi menegangkan keadaan antara Malaysia dan Indonesia akhirnya menemui kegagalan. Hubungan warga Indonesia yang bekerja di Malaysia dengan rakyat Malaysia atau lebih tepat lagi Orang Melayu Malaysia tetap baik, begitu juga Warga Malaysia yang berada di Indonesia. Walaupun ada juga berita mengenai pekerja indonesia di dera majikan, statistiknya amat kecil jika dibandingkan dengan jutaan warga indonesia yang tinggal di Malaysia. Dan rata rata kes kes seperti ini tidak melibatkan majikan Bumiputera(melayu).

Berbalik kepada peranan media yang selalu cuba memanipulasi sesuatu isu,selain daripada mengaut keuntungan, ia pasti mempunyai agenda yang tersembunyi. Tentu ada segolongan atau sekelompok atau negara lain yang mahu melihat ketidakstabilan antara Indonesia dan Malaysia. Siapakah mereka ini? Sebelum kita menuding jari, kita perlu lihat apa yang ada pada Malaysia dan Indonesia. Ada 2 kesamaan besar antara Indonesia dan Malaysia. Pertama adalah dari segi agama, 2 negara ini mempunyai penduduk yang majoriti menganut agama Islam. Kedua adalah dari segi bangsa penduduk asal kedua dua buah negara ini iaitu MELAYU. Walaupun di Indonesia terdapat melayu, jawa , sunda dan sebagainya mungkin dianggap berbeza, tapi sebenarnya ia masih dari segi rumpun yang sama. Ini terbukti kerana pemilihan bahasa kebangsaan Indonesia. Walaupun pusat pemerintahan Indonesia di Jakarta (Pulau Jawa) dan kebanyakan pemimpin pemimpin besar juga berketurunan Jawa, Indonesia memilih Bahasa Melayu. (Sila ke blog ini untuk membaca tentang kajian bangsa Melayu secara lebih terperinci [http://riwayatmelayu.blogspot.com/])

Berdasarkan 2 persamaan besar ini (ISLAM & MELAYU), kita boleh andaikan bahawa, yang ingin melihat ketidakstabilan antara 2 buah Negara ini datangnya dari mereka yang tidak suka kepada 2 perkara ini. Kebanyakan negara di rantau ini (Asia Tenggara) secara majoriti dihuni oleh penduduk asal(bangsa). Ekonomi ekonomi negara2 ini tidak bergantung sepenuhnya kepada ekonomi di Barat atau lebih tepat lagi US. namun ada sebuah negara yang kita lihat agak berbeza. Ia tidak dihuni oleh penduduk asal, dan ia amat bergantung kepada ekonomi barat. Barat atau lebih tepat lagi US dan konco konconya skeptik terhadap Islam. Kelompak yang tidak suka kepada melayu pula, semestinya tidak datang dari bangsa melayu itu sendiri. Kelompok yang merasa tergugat adalah kelompok yang bukan berasal dari rantau ini tetapi menetap di rantau ini. Sememangnya ini adalah satu andaian, terpulanglah kepada pembaca menilai sendiri kebenarannya.

Apapun perlawanan akhir antara Malaysia dan Indonesia ini pasti satu perlawanan yang mendebarkan. Jika anda berada diluar negara anda boleh menonton perlawanan ini secara langsung di

1) http://www.rtm.gov.my/LiveStreamingTV1/

2) http://www.tonton.com.my/#/home/Live_1317866841/SEA_Games_Opening_Ceremony

Kekalkan semangat kesukanan.

No comments: