Thursday, August 03, 2006

Pantau Blog?? - Pantau jgn tak pantau

Petikan dari Berita Harian 3/8/2006
Mesyuarat Kabinet semalam memberi tanggungjawab sepenuhnya kepada
Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi untuk mengawasi semua blog dalam internet
serta mengambil tindakan sewajarnya.

Menterinya, Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik, berkata walaupun kerajaan tidak akan menyekat atau menapis kandungan internet seperti dijanjikan ketika penubuhan Koridor Raya Multimedia (MSC), pemilik blog atau penulisnya yang melanggar undang-undang boleh dikenakan tindakan.


"Mana-mana penulis blog sama ada bergelar Datuk atau tiada Datuk, akan diheret ke mahkamah jika melanggar undang-undang. Kita boleh ambil tindakan mengikut undang-undang jenayah, Akta Hasutan atau apa saja,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri mesyuarat Kabinet di sini.

Inilah demokrasi kat Malaysia, sampaikan blog pun depa nak pantau. Kalau benda yang ditulis dalam blog tu tak betul, buat apa nak gelabah. Kalau jumpa blog yang tak betul, balas sahaja dengan komen dengan hujah hujah yang bernas.

Agaknya kementerian dah tak ada kerja lain nak suruh pegawai kerajaan pantau semua blog dalam internet ni. Bukankah lagi baik suruh pegawai-pegawai kerajaan pi pantau kawasan mana yang masih lemah infastruktur internet. Atau sememangnya nak biar mereka ni tak ada internet supaya tak boleh baca blog.

Tak salah aku beberapa minggu yang lepas Pak Lah ada cakap dia tak heran dengan blog blog kat internet sebab bila depa baca blog tu depa check dulu dengan media media cetak untuk pengesahan. Pak Lah pun tak kalut hangpa pula yang lebih.

Untuk penulis penulis blog, terus la tulis. Jangan dok berhenti. Dah la depa tutup mulut kita, sekarang depa nak potong jari kita pula. Lagipun sapa lah kita, orang nak masuk baca blog kita. Kita pun tak paksa suruh orang masuk baca blog kitakan? Lain lah media cetak yang diluluskan kerajaan tu kan??

No comments: