Thursday, March 02, 2006

Kenapa Harga Minyak Naik - Renungkan

Pertama sekali abang kpd Perdana Menteri kita ia ituIbrahim bin Badawi menerusi syarikatnya SkyChefmenjadi supplier makanan kepada syarikat penerbanganMAS yang sekarang mengalami kerugian RM900 juta untuksembilan bulan pertama 2005. Abang PM kita jualsebotol air mineral kepada MAS dengan harga RM30setiap botol. Kenapa kita hairan MAS rugi ?

Menteri Besar terengganu Idris Jusoh telahmengadakan lumba kapal layar Monsoon Cup yang menelanduit rakyat sebanyak RM300.0 Juta. Duit ini di bayar kepada seorang taukeh bernamaPatrick Lim dan kekawannya termasuk Khairy Jamaludinmenantu Perdana Menteri. Perlumbaan kapal layar taksampai lima hari makan duit rakyat RM300.0 Juta. Sudah tentu duit RM300.0 Juta itu ditelan oleh orangyang sungguh bertuah dapat kontrak RM300.0 Juta itu. Untuk menutup kehilangan duit sebesar ini sekarangsabsidi minyak di potong dan harga minyak nail 30 sensatu liter.

Telekom Malaysia pula rugi lebih RM700 Juta duitrakyat sebab terpaksa bayar ganti rugi kepada syarikattelekom German ia itu Deutsche Telekom. Terpaksa bayarganti rugi RM700 Juta sebab Telekom Malaysia tak tahubuat kontrak. Nak tutup rugi ini pula kerajaan potong sabsidiminyak. Sekarang lebih murah naik kapalterbang Air Asiapergi balik dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu.Tambang pergi balik Air Asia dari Kuala Lumpur keKuala Terengganu tak sampai RM300 bagi tiga orangsekeluarga. Air Asia diurus oleh orang yang tidak rasuah danyang tahu buat bisnes tanpa menyusahkan rakyat. Sekarang dengan harga minyak yang sudah naik, belanja minyak sahaja nak pergi balik dari KualaLumpur ke Alor Setar sudah naik hingga RM220 (keretaProton Waja). Bayar tol pula lebih RM120. Belanja makan dan minum (nasi campur dan teh kosong) bagisekeluarga enam orang tambah lagi RM40. Ini bermaksudjumlah belanja minyak, tol dan makan minum pergi balikdari Kuala Lumpur ke Alor Setar hampir RM300.

Negeri lain bukan macam negara kita. Walaupun harga minyak di Thailand lebih mahal daripada harga minyakdi Malaysia tapi di Thailand tak ada bayar tol. Dari Bukit Kayu Hitam ke Bangkok jauhnya lebih 1,100batu (bukan kilometer) naik lebuhraya enam lorongtanpa bayar TOL (bukan empat lorong macam LebuhrayaUtara Selatan kita). aku tau ni sebab aku pernah studykat utara kedah 5 tahun.... Di Thailand tak ada rasuah AP. Harga kereta HondaCivic 1.5 di Thailand tak sampai RM40,000. Lebih murahdaripada harga kereta Perodua Kelisa 1.0 di Malaysia. Inilah kelebihannya di Thailand- tak ada AP di sana. Di Malaysia pula ada AP. Sebenarnya harga AP yangperlu di bayar kepada Kerajaan (MITI) tak sampai RM250sahaja. Tapi AP boleh di jual sehingga RM40,000sekeping kepada Dato Dato yang kaya yang di kenalsebagai "AP King". Rasuah AP ini telah berlanjutanselama lebih 30 tahun. Akhir kata rakyat Malaysia yangterpaksa tanggung rasuah AP ini. Oleh yang demikian kereta Honda Civic 1.5 yangdijual dengan harga RM40,000 di Thailand naik hargasehingga RM110,000 di Malaysia. Rakyat Malaysiarugi. Kerajaan pun hilang wang. Bila kerajaan takcukup wang - maka potonglah sabsidi minyak. Maka naiklah harga minyak 30 sen satu liter.

Saya minta sila sebarkan maklumat ini kepadaseberapa ramai orang yang kita kenali. Maklumat inielok di jadikan sepanduk dan kain rentang untuk dikibarkan pada Hari Jumaat ini. Semoga Tuhan kita akanmelindungi rakyat Malaysia yang bersusah payahdaripada kejahilan dan kerakusan tamak halobaKerajaan. kau renung baik2..abis la kita terutamanyamelayu jadi mangsa melayu...

3 comments:

Shahrul Azmi said...

well said.

Anonymous said...

ckp tanpa bukti..semua boleh buat..
u pun sm perangai cam menteri2 ka luar tu..baiki diri dulu..baru leh baiki org lain..

Anonymous said...

Bro Mie...

Bercakap biar ada bukti,jangan salahkan kerajaan tapi fikirkan seandainya sudsidi tu dibagi......siapa yang rugi,berguru dengan orang yang berilmu.........ada bukti.